Despre Noi


Ce este Triatlonul ?

Triatlonul olimpic: 1,5km înot, 40km bicicletă de şosea, 10km alergare pe asfalt.

Triatlonul olimpic pe distanţă rapidă (sprint): 750m înot, 20km bicicletă de şosea, 5km alergare pe asfalt.

Tot din Triatlon fac parte Duatlonul şi Aquatlonul

Duatlon: 5km alergare pe asfalt, 40km bicicletă, 10km alergare pe asfalt.
Aquatlon: 2,5km alergare /1km înot /2,5km alergare (pentru campionatul naţional)

Aceste distanţe sunt pentru seniori, la copii fiind mult mai mici şi crescând odată cu vârsta şi categoria sportivă:copii /cadeţi /juniori.

Triatlonul off-road:- concursul se desfăşoară aproape integral în cadru natural cu un parcurs pe teren accidentat; se folosesc de obicei biciclete cross-country şi pantofi de alergare de trail-running. Unele concursuri propun trasee cu diferenţe de nivel semnificative, iar distanţele diferă în funcţie de gradul de dificultate propus de organizatori. Cel mai cunoscut circuit de trialton off-road este circuitul Xterra cu distanţele de 1,5km înot, 30km mountainbike şi 11km alergare (trailrunning).

Half Ironman (70.3): face parte din seria curselor pe distanţe lungi: 1,9km înot, 90km bicicletă de şosea, 21km alergare pe asfalt.

Ironman – deşi cea mai grea dintre probele triatlonului, este genul de competiţie cu din ce în ce mai multi adepţi. Concurenţii trebuie să parcurgă 3,8km înot, 180km cu bicicleta şi să alerge 42.2km (un maraton) în finalul probei.

În ultimii ani au apărut şi curse dedicate copiilor cu trasee şi distanţe adaptate în funcţie de vârstele acestora – înot 100–750 m, bicicletă 5–15km, alergare 1–5km., precum şi proba de para-triatlon pentru persoane cu dizabilităţi motrice. Acest tip de cursă presupune parcurgerea unui triatlon pe distanţa sprint (750m înot, 20km ciclism cu biciclete activate manual şi 5km deplasare în scaunul cu rotile).

Este un sport format de fapt din trei sporturi deosebite şi diferite dar care se completează perfect într-o formulă ce arată complexitatea triatlonului.
Este sportul care nu devine rutina şi-ţi oferă libertate la propriu.Trei discipline care se succed, ceea ce implică un efort deosebit, drept pentru care Triatlonul este considerat unul dintre cele mai grele sporturi dar şi unul dintre cele mai frumoase şi deosebite, te ţin aproape de natură şi de miscarea în aer liber.
Triatlonul cuprinde tipurile de miscare pe care le-ar recomanda orice medic tuturor persoanelor indiferent de vârstă, te ajută să te dezvolţi armonios şi sănătos,i-ti oferă longevitate.

Istoria Triatlonului:

Primele forme de triatlon datează din jurul anilor 1920, atunci când în Franţa au apărut câteva competiţii care combinau cele trei discipline – înot, alergare şi bicicletă. La vremea aceea competiţiile se numeau “Le trois sports”. Aceste concursuri au evoluat până la forma modernă a triatlonului care a apărut în 1974, primul eveniment de acest tip fiind organizat de San Diego Track Club, California. Evenimentul a adus la start 46 de concurenţi şi a constat într-o alergare de 10 km, ciclism de 8 km şi înot de 500 m. În următorul deceniu, popularitatea triatlonului a continuat să crească şi a câstigat foarte rapid recunoaşterea la nivel mondial.

În 1989 a fost fondată Uniunea Internaţională de Triatlon (ITU) şi, în acelaşi an, aceasta a organizat la Avignon – Franţa primul Campionat Mondial de Triatlon. Distanţa oficială pentru triatlon a fost fixată la înot 1,5 km, ciclism 40 km şi alergare 10 km – distanţe preluate de la concursuri existente în aceste discipline aflate deja în programul olimpic.
În 1991, ITU a lansat primul sezon de circuit al Cupei Mondiale. Au fost organizate douasprezece curse în nouătări diferite, iar numărul acestora a crescut în anii care au urmat, odată cu popularitatea câstigată de acest sport.

Ulterior, triatlonul şi-a făcut debutul olimpic la Jocurile Olimpice de Vară din Sydney 2000. Începând cu acest moment, triatlonul a devenit o disciplină populară, cu competiţii recunoscute care aduc la start mii de participanţi. În prezent există peste 120 de federaţii naţionale afiliate ITU.

În România, triatlonul este un sport relativ tânăr dar devenit foarte popular în ultimii ani. Numărul de practicanţi şi de cluburi cu secţii de triatlon a crescut spectaculos, iar dacă în 2008 existau doar două competiţii de triatlon în România şi câteva zeci de participanţi, pentru anul în curs sunt anunţate peste 10 astfel de evenimente, cu sute de participanţi.